marți, 9 aprilie 2013

Cel mai mare şi cel mai mic


„Nu ucideţi fluturii de noapte, nici fluturii de zi.“ — WILLIAM BLAKE (1757–1827).

Aţi privit vreodată un fluture de zi care zbura dintr-un loc în altul? Numai cei mai insensibili oameni nu s-ar opri din drumul lor ca să admire frumuseţea şi delicateţea acestei insecte graţioase! Fluturii pot fi văzuţi oriunde în lume; există o varietate de mărimi şi modele atât de mare, încât se spune că sunt între 15 000 şi 20 000 de specii!

Care este cel mai mare fluture pe care l-aţi văzut vreodată? Dacă trăiţi în Papua-Noua Guinee, atunci probabil că aţi văzut cel mai mare fluture din lume: fluturele-reginei-Alexandra (Ornithoptera alexandrae), cu o anvergură de până la 28 de centimetri. Dacă locuiţi în America Centrală sau de Nord, aţi avut, probabil, privilegiul să vedeţi un fluture-coadă-de-rândunică (Papilio homerus), cu anvergura de până la 15 centimetri. Cel mai mare fluture din Africa este fluturele-coadă-de-rândunică-uriaş (Papilio antimachus), a cărui anvergură ajunge până la 23 de centimetri.

Ce se poate spune despre cei mai mici fluturi? Unde se găsesc ei? În The Illustrated Encyclopedia of Butterflies, de dr. John Feltwell, se spune că „fluturele-albastru-pitic (Brephidium exilis) . . . este, probabil, cel mai mic fluture din lume, având o anvergură de 1,5–1,9 centimetri“. Cel mai mic fluture din Marea Britanie este micul-albastru (Cupido minimus), cu anvergura de 2,4 centimetri.

În multe ţări din lume există pavilioane cu fluturi unde te poţi plimba în voie, iar aceste frumuseţi înaripate se aşază pe tine. Aici puteţi învăţa foarte multe lucruri despre aceste creaturi fascinante şi despre ciclul lor de viaţă — metamorfoza de la stadiul de ou minuscul la cel de omidă, apoi la cel de nimfă şi, în final, la cel de fluture adevărat. Prin urmare, data viitoare când veţi vedea un fluture zburând, opriţi-vă, admiraţi-l şi minunaţi-vă.
 sursa: watchtower 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile cu limbaj indecent vor fi şterse.

Toate comentariile necesită aprobare şi este posibil ca ele sa nu apară pe blog imediat. Vă mulţumesc!